Pienet vauvat vaan itkee paljon

May 18, 2013 by

Pienet vauvat vaan itkee paljon

Meillä on 10kk ikäinen poika, joka syntymästä asti ollut rintamaidolla. Söi ensimmäisinä kuukausina vähintään tunnin välein (vaatimalla vaati rintaa, muuten tikahtumishuutoitkua). Lisäksi vauvalla oli reilua pulauttelua syönnin välillä ja heti sen jälkeen sekä pidemmän ajan kuluttua syömisestä.

Kahden kuukauden iästä lähtien kakka oli vesiripulia, vaahtoa tai limaa. Ensimmäiset kuukaudet vauva oli todella itkuinen, vaikeroiva, levoton ja kärsi todella isoista ja pahanhajuisista ilmavaivoista eikä viihtynyt muualla kuin iholla. Käytännössä vauva valvoi päivät (huonoimmillaan nukkui ainoastaan pari kolme 10min pätkää).

 

Tämä kaikki oli neuvolan mukaan normaalia, koska “lapset ovat erilaisia” ja “pienet vauvat itkee paljon” ja “pulauttelu on pienelle vauvalle ihan normaalia, kun usein syövät niin ahnaasti itsensä liian täyteen”.

Samoin kakka oli normaalia ja myös se oli normaalia ettei nukkunut päiväunia ollenkaan. “vauvojen unentarpeessa on suuria eroja”.

Kerroin joka kerran huolestani, mutta terkkarin mukaan kaikki meni normaalin vaihtelun piiriin ja tarkempiin tutkimuksiin laitetaan vasta, jos kasvu hidastuu eli ei pysy käyrillä (ne käyrät!). Vasta oman selvittelyn myötä, älysin kokeilla maidotonta tai munatonta imetysdieettiä. Tiheisiin imetyksiin todettiin minulle, että on ihan ok antaa korviketta, ellen itse jaksa niin tiuhaa tahtia.

Saatiin lähete tarkempiin tutkimuksiin vasta, kun olimme yksityisen kautta saaneet suolisto-oireisen lehmänmaitoallergian diagnoosin ja kasvukäyrät olivat vähän loiventuneet ja poika oli jo 8kk.

Leena ja poika 10kk

5 Comments

 1. admin

  Mekin saimme kuulla usein vauvan huonnosta nukkumisesta tuon kommentin, että vauvojen unirytmeissä on eroja. Todella masentavaa 🙁

 2. Hippo

  Meidän käskettiin kantamaan lasta eri asennoissa, kuulemma koliikkia… Eipä ollut…

 3. iisa

  järkyttävää, mutta niin meilläkin… kaikki on vaan ihan normaalia! tämä asia täytyy saada tapetille ja PIAN että pienet reppanat saavat ajoissa apua, eikä vasta siinä vaiheessa kun verta alkaa valua ulosteen mukana tai silloin kun vuorokaudet menevät 90% ilman unia!

 4. Valvonut äiti

  Meidän poikamme kärsi kamalista kivuista jo kuukauden, parin ikäisenä. Kakkasi seitsemänkin kertaa yössä, päivällä sama tahti. Huusi päivät, huusi yöt. Ei saanut nukuttua kuin lyhyitä pätkiä. Huusi kaarella ja hikisenä tunnista toiseen, punaisena, kunnes lopulta ääni käheytyi. Nukahti uupuneena hetkeksi, kunnes heräsi taas kipuihin. Lastenlääkäri sanoi, että se on koliikkia, menee ajallaan ohi.

  Ei mennyt ohi. Joka neuvolakäynnillä pyysin apua. Terkkari aina ehdotti unikoulua. Sanoi, ettei lasta tarvitse tutkia, kun iho on hyvä ja paino nousee. Pidimme kaikki maailman unikoulut, mutta eivät ne mitään auttaneet. Meillä on viisi lasta ja tiesin, että tämän lapsen uniongelmat olivat erilaisia kuin muiden lasten. Nämä uniongelmat johtuivat kivuista, eivät tottumuksista ja yösyötöistä. Yritin usein saada terveyskeskukselta lääkäriaikaa pojalle. En ikinä saanut. Nämä asiat kuuluvat neuvolalle, sanottiin. Neuvolassa oli aina vastassa sama terkkari, joka taas suositteli unikoulua. Puhuin asiasta neuvolalääkärille. Neuvolalääkäri kirjoitti minulle ajan psykologille uupumuksen takia ja suositteli hänkin pojalle unikoulua.

  Vauva täytti vuoden, puolitoista. Yhtään kiinteää pökälettä ei ollut tullut. Löysää kakkaa viidesti illassa. Soittelin aina välillä ajanvaraukseen ja vaadin lasta tutkittavaksi, mutta minulle aina sanottiin, että oireet eivät viittaa allergiaan eivätkä refluksiin. Paino nousee ja iho on hyvä. Me vanhemmat olimme valvoneet puolitoista vuotta ja olimme aivan rikki. Terkkari suositteli miehelleni sairauslomaa väsymyksen vuoksi. Saimme perheeseemme kunnan maksamaa kotiapua.

  Ja sitten: Eräs yksityinen lääkäri otti meidät tosissaan. Maitoallergia!

 5. katriina

  Meillekin neuvolalääkäri sanoi maitoallergiaepäilystäni, että pyh, ei tuossa vauvassa ole mitään vikaa, että nyt unohdat tuollaiset. Huitaisi vielä kädellä tehostaakseen sanomaansa. Meidän esikoisella kuitenkin oli maitoallergia ja lukuisia muita allergioita ja sen vuoksi osasin kuopuksella epäillä kun oireisto oli samanlainen. Itse myös imetysdieetillä (eilen aloitin) ja nyt odotellaan miten pian oireet helpottaa. Meidän vauva nyt 4,5kk.

Leave a Reply