Allergialääkärin vastaanotolle

 

Ruoka-, uni-  ja oirepäiväkirjat avuksi

Ennen lääkäriaikaa kannattaa pitää ruoka-, oire- sekä unipäiväkirjaa lapsesta. Mikäli lapsi on vielä imetyksellä, kannattaa äidin täyttää ruokapäiväkirja omista syömisistään ja juomisistaan. Ruokapäiväkirjaan merkitään tarkasti kaikki ruoka-aineet ja juomat, mitä lapsi tai imettävä äiti vuorokauden aikana on syönyt. Lapselle annetut mahdolliset lääkkeet pitää myös kirjata päiväkirjaan. Myös kellonajat on hyvä merkitä ylös. Oirepäiväkirjaan voidaan kirjata muun muassa lapsen itkuisuus, levottomuus, ihoreaktiot, nukkumisvaikeudet, ilmavaivat, ulostaminen ja ulosteen koostumus, pulauttelut / oksentelut, hengityksen rohina ja limaisuus. Oirepäiväkirjaan pitää muistaa merkitä päivämäärä ja kellonaika, koska oireilua on ilmennyt.

Unipäiväkirjaan merkitään lapsen päiväunet, yöunet ja heräilyt niiden aikana. Unipäiväkirjaan voi myös kirjata lapsen nukuttamiseen kuluneen ajan. Myös unipäiväkirjaan tulee muistaa laittaa päivämäärät ja kellonajat. Päiväkirjojen perusteella vanhemmat sekä lääkäri voivat päätellä, onko joidenkin tiettyjen ruokien syömisellä ja lapsen oireilulla yhteyttä toisiinsa. Päiväkirjoja kannattaa pitää vähintään kahden viikon ajan, jotta pystytään huomaamaan myös viiveellä aiheutuvat allergiset reaktiot.

Muistilista mukaan lääkäriin

Ennen lääkärille menoa vanhempien kannattaa laatia muistilista lääkäriltä kysyttävistä asioista ja lapsen oireista. Vastaanottotilanne saattaa jännittää sekä lasta että vanhempia ja siksi huolellinen valmistautuminen etukäteen kannattaa. Muista ottaa myös ruoka- ja oirepäiväkirjat mukaan vastaanotolle!

Keskustele tutkimuksista lapsen kanssa

Mikäli kyseessä on isomman lapsen lääkärikäynti, kannattaa lapselle kertoa ennen vastaanottoa, mihin ollaan menossa ja mitä toimenpiteitä mahdollisesti tehdään. Etukäteen asioista keskusteleminen vähentää lapsen kokemaa jännitystä ja lääkärikäynti voi sujua helpommin.

Verikokeisiin valmistautuminen

Ensimmäisen lääkärikäynnin yhteydessä saatetaan ottaa esimerkiksi verikokeita. Apteekista on saatavissa Emla nimistä puudutevoidetta, jota voi laittaa etukäteen lapsen kyynärtaipeisiin (siihen kohtaan, mistä verinäyte otetaan). Puudutevoidetta ei voi käyttää alle 3 kuukauden ikäiselle lapselle ilman lääkärin määräystä. Tarkemmat käyttöohjeet voit kysyä esimerkiksi apteekista tai lääkäriasemalta.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Allergiatutkimukset

Altistukset

Ulostetutkimukset

 

Huom! Löydät vertaistukipalstamme täältä, jossa kysyä lisää tietoa: www.facebook.com/groups/224393667732614/