Antihistamiinilääkitys

Allergia merkitsee elimistön puolustus- eli immuunijärjestelmän vääristynyttä toimintaa ulkoisia tekijöitä kohtaan. Immuunijärjestelmää ohjaavat veren valkosolut reagoivat liiallisesti esimerkiksi suolistoon joutuneita ruoka-aineita tai hengitysteihin joutuneita siitepölyä kohtaan. Tällöin valkosolut ja myös eräät kudosten solut erittävät kemiallisia välittäjäaineita, joista tärkein on nimeltään histamiini.

Allergista reaktiota voidaan hillitä ja jopa pysäyttää antihistamiineilla. Histamiinia esiintyy kaikkialla kehossa, mutta erityisen runsaasti sitä on ihossa, suolistossa ja keuhkoissa. Tämän vuoksi allergisen reaktion selkeimmät haitat myös kohdistuvat näihin kehon osiin. Antihistamiinilääkkeen teho perustuu H1-reseptoreiden salpaamiseen, mikä saa lopulta aikaan allergisen reaktion pysähtymisen hilliten näin haittaavia oireita.

 Allergioihin perehtynyt lääkäri voi määrätä avuksi ruokavalion laajentamiseen ja oireiden hillitsemiseen antihistamiinilääkityksen.

 Pienten lasten antihistamiinivalmisteet ovat pääosin reseptillä saatavia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Lasten antihistamiinivalmisteet ovat lääkemuodoltaan tippoja, liuoksia tai suussa liukenevia tabletteja.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen antihistamiinilääkityksen aloittamista.


Lähteet 

http://www.medicina.fi/fato/17.pdf

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00027