Elämä yhtä kakkataistelua

Feb 27, 2013 by

Elämä yhtä kakkataistelua

"Kun toinen lapsemme syntyi, emme arvanneet, miten elämämme tulisi muuttumaan. Ensimmäiset neljä viikkoa vauva oli kuin oppikirjoista, nukkui ja söi, välillä toki itkikin niin kuin kaikki vauvat, mutta elämämme tuntui menevän leppoisasti eteenpäin nelihenkisenä perheenä.

Kuuden viikon ikäisenä tyttövauva alkoi osoittaa tyytymättömyyden merkkejä ja lopetti kakkaamisen. Siitä oli seurauksena jatkuvia ilmavaivoja, kiemurtelua, huutoa ja unettomia öitä. Kokeilimme muun muassa laksatiiveja, vyöhyketerapiaa, vauvahierontaa, jumppaa, kantoliinaa ja lopulta jätin omasta ruokavaliosta maitotuotteet pois. Vauvan oireilu tuntui hetkeksi helpottuvan, mutta alkoi taas uudelleen pahentua. Jokainen ilta meni kantaen itkevää lasta. Mietimme, että voisiko tämä olla sitä kuuluisaa koliikkia. Itselläni oli kuitenkin vahva tunne siitä, että oireilu on jotain muuta.

Kävimme lääkäreillä ja lopulta sain ohjeeksi välttää omassa ruokavaliossani maitotuotteiden lisäksi munaa, kotimaisia viljoja sekä soijaa. Vauvan kakkaamisongelmat helpottuivat hetkeksi, mutta jatkuivat taas muutamien päivien kuluttua. Kakkavälit pitenivät yli viikon mittaisiksi eivätkä laksatiivit enää auttaneet. Vauva myös pulautteli (tai suorastaan oksenteli) paljon. Kun peräruiskeistakaan ei ollut enää apua kakkaamiseen, aloimme kokeilla lääkärin ohjeistuksella erilaisia apteekin äidinmaidon korvikkeita. Kaikista kokeilluista korvikkeista tuli oireita: oksentelua, vatsavaivoja ja ummetuksen pahenemista sekä lopulta verisiä ja limaisia ulosteita. Lopulta saimme testattavaksi aminohappopohjaisen korvikkeen ja se tuntui sopivan parhaiten.

Kun suolisto oli hieman rauhoittunut, vauvalle tehtiin maitoaltistus ja tulos oli selvä, maitoallergia. Lopulta imetys oli pakko lopettaa, sillä imetysdieetistä huolimatta vauvalla oli oireilua ja oma mielenterveys alkoi olla koetuksella. Kun lapselle alettiin kokeilla kiinteitä ruokia, selvisi, että hän oireili lähes kaikille ruuille. Ei siis ollut ihmekään, ettei lapsi ollut oireeton imetysdieetin aikana. Vauva alkoi juoda aminohappopohjaista korviketta ja sen myötä veriulosteet loppuivat ja vauva muuttui paljon tyytyväisemmäksi. Myös nukkuminen alkoi onnistua ja saimme nähdä ihania hymyjä vauvalta. Tähän asti meillä oli ollut hyvin vakava ja kivulias vauva.

Kakkaamisongelmat jatkuivat vielä jonkin verran kiinteiden kokeilemisten myötä, mutta pahin ummetus helpottui päärynäsoseella, joka onneksemme sattui sopimaan tytölle. Myöhemmin meille on selvinnyt, että tyttäremme reagoi epäsopiville ruoka-aineille muun muassa ummetuksella ja genitaalialueen ihottumalla. Ennen tyttäremme vaikeita allergioita emme tienneet, että ummetus voi johtua allergiasta. Valitettavasti myös moni lääketieteen ammattilainen vähättelee tätä vaivaa, varmasti osittain siksi, että se ei ole kovin yleinen allergiaoire. Kuitenkin harvinaista tai ei, ummetus ja diagnosoimattomat allergiat tekivät elämästämme todella vaikeaa ja raskasta. Lapsen kipua on vaikea katsoa vierestä, varsinkin, kun ei löydy mitään keinoa sitä helpottamaan."

Äiti ja 2 allergista lasta, nyt jo 7- ja 8-vuotiaat reippaat koululaiset

"Kun suolisto oli hieman rauhoittunut, vauvalle tehtiin maitoaltistus ja tulos oli selvä, maitoallergia.

Nukkuminen alkoi onnistua ja saimme nähdä ihania hymyjä vauvalta. Tähän asti meillä oli ollut hyvin vakava ja kivulias vauva."

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. admin

    Ihana kuulla, että teillä ollaan jo voiton puolella 🙂

Leave a Reply