Imetysdieetti

Lapsi voi herkistyä äidin syömille ruoille rintaruokinnan aikana, sillä rintamaitoon menee yksilöllisiä määriä äidin ravinnosta peräisin olevia proteiineja tai niiden osia. Rintamaitoruokintaa pidetään tästä huolimatta kuitenkin ensisijaisena [1]. Joidenkin tutkimusten mukaan äidinmaito voi vähentää keliakia-riskiä [2] ja auttaa lasta siedättymään tietyille ruuille, tästä on kuitenkin eriäviä tutkimustuloksia.

Käypä hoito suosituksessa mainitaan seuraavasti: "Rintaruokinnan keskeyttämistä voi erikoislääkäri harkita, jos lapsen oireet vakavia ja oireita aiheutuu lukuisista ruoista tai jos äiti sitä lasta joka tapauksessa korvikemaidolle siirtäessään toivoo." [1] Osalla lapsista oireet helpottavat vasta, kun imetys lopetetaan [4].

Lapsen oireita äidinmaidon kautta voivat olla muun muassa jatkuva itkeminen, koliikki, refluksi, runsas pulauttelu, katkonainen uni, ripulointi, ummetus, veriset ulosteet sekä ihottuma. Joillakin lapsilla allergiat vaikuttavat tosin myös kasvuun. Vakavat reaktiot äidinmaidon kautta ovat äärimmäisen harvinaisia.

Vaikka usein lapsen tilanne, tai ”koliikki”, tasoittuu iän myötä, aina näin ei kuitenkaan käy. Kipeä lapsi tarvitsee hoitoa ja joskus toimiva hoito on rajoitettu ruokavalio äidillä.

Mikäli lapsella on merkittäviä oireita, voi vauva hyötyä, mikäli äiti karsii ruokavaliostaan todennäköisiä allergian aiheuttajia, konsultoiden ravitsemusterapeuttia ja/tai lääkäriä. [4, 6, 9, 10] Esimerkiksi maitoallergian toteamiseen ohjeistetaan äitiä jättämään ruokavaliostaan pois maito ja muna [10], joskus myös naudanliha sekä soija [kts. esim. 3]. Pähkinät ym. voimakkaat allergeenit voidaan joidenkin ohjeistusten mukaan myös jättää pois ruokavaliosta [10].

Imetysdieettien vaikutusta on tutkittu vähän ja Käypä hoito –suositus ohjeistaakin varovaisesti: Imettävän äidin ruokavalion tiukentamiseen tulee suhtautua kriittisesti. ”Yksittäisiä, ravitsemuksellisesti ei-keskeisiä ruokia voidaan jättää pois, mikäli ne selvästi liittyvät lapsen oireisiin.” [3]. Äideille tehdyssä tutkimuksessa laaja-alainen välttämisdieetti oli nähty äitien mukaan hyvänä ja vanhemmat olleet tyytyväisempiä [3].

Imetysdieetin toteuttamisesta

Jotta dieetti onnistuisi, on tärkeää lukea tuoteselosteet ja valita korvaavat ruuat tarkkaan. Oire/ruokapäiväkirjan pitämisestä on paljon apua. Ruokapäiväkirjassa on hyvä olla merkinnät siitä, mitä syöty (esim. ruuan etiketit voi liittää mukaan, jos ruoka ei ole kotitekoista), mihin aikaan ja mitä oireita vauvalla on. Vauvan vointia tulee seurata myös kasvukäyrien avulla. [5]

Mikäli lapsen vointi ei parane, vaikka äiti poistaa ruuan tai ruokaryhmän ruokavaliostaan, kannattaa pohtia muiden mahdollisten allergeenien eliminoimista [6]. On tärkeä saada lapsen oireilu tasaantumaan, jotta uusien ruokien saaminen ruokavalioon on mahdollista. Imetysdieetti onkin vaativaa tasapainoilua ja vaatii paljon tietämystä ravitsemuksesta, lapsen oireiden seurantaa, lääkäri- ja ravitsemusterapeuttikäyntejä sekä vertaistukea.

Ruokavaliorajoitteisiin ei kannata lähteä helposti, sillä imetysdieetti, etenkin laajetessaan useampiin ruokalajeihin, voi olla äidille suuri fyysinen ja henkinen rasite. Perheen täytyy punnita asian hyviä ja huonoja puolia tarkasti. Toisessa vaakakupissa painavat usein lapsen kipu ja jatkuva heräily, jotka rasittavat suuresti perheen arkea.

Sopivan korvikkeen löytäminen on ensisijaisen tärkeää. Maitoallergiselle lapselle voi kehittyä allergia myös esimerkiksi soijaproteiinille [3]. Mikäli korviketta ei tunnu löytyvän, sitä voidaan yrittää siedättää lapselle ja/tai käyttää antihistamiinilääkityksen kanssa.

On tärkeää keskustella asiasta osaavan ravitsemusterapeutin ja lääkärin kanssa sekä myös kuunnella oman lapsen vointia - kipeää lasta ei saa jättää ilman hoitoa.

Osa lääkäreistä ei suosita minkäänlaista imetysdieettiä. Äidit ovat kuitenkin saaneet imetysaikaisesta ruokavaliosta usein apua. Voit lukea äitien kokemuksista näiltä sivuilta.

Allergisen lapsen imettäminen on haastavaa

Monet allergisen lapsen äidit kokevat itsensä epäonnistuneeksi, kun imetys ei suju. Allergisen lapsen imettäminen onkin todella haasteellista, sillä lapsi saa usein rintalakkoja ja -raivareita ja lapsi saattaa syödä taukoamatta yötä päivää pahaa oloa lievittääkseen. Tällöin lapsentahtinen imetys saattaa johtaa lapsen jatkuvaan ja epäsäännölliseen imetykseen ja koko muun perheen rytmit pyörivät jatkuvasti itkevän vauvan syöttöjen ympärillä.

Joskus imetysdieetti auttaa, mutta joskus tiukkakaan imetysdieetti ei tuo helpotusta tilanteeseen. Sopivan korvikkeen löytäminen on tällöin tarpeen perheen ja äidin itsensä hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Muistettavaa 

Mikäli on selvää, että lapsi on moniallerginen, maitoaltistukset kannattaa hoitaa ennen puolen vuoden ikää, sillä muuten altistettavaksi tulee myös soijapohjainen korvike. Useasti toistuvat altistukset ovat usein lapselle rankkoja kokemuksia. Mikäli altistettava ruoka-aine ei sovi lapselle, lapsen suolisto saattaa mennä altistuksesta pitkäksikin aikaa epätasapainoon ja se taas vaikeuttaa entisestään ruokavalion laajentamista.

Muuta aiheesta

On myös esitetty, että ruoka-aineallergiat olisivat osittain koliikkitapausten taustalla [3, 4].

Gluteenipitoiset ruuat kannattaa tuoda mukaan pieninä annoksina rintaruuan edelleen jatkuessa. Rintamaitoruokinta ja sen jatkuminen edelleen, kun gluteenipitoiset ruoka-aineet on otettu lapsen ruokavalioon sekä vähittäinen näiden ruoka-aineiden tuominen lapsen omaan ruokavalioon vähentää keliakia-riskiä. Mikäli gluteenipitoinen ruoka otetaan lapselle käyttöön liian suurina annoksina, riski lisääntyy [3].

Lähteet

[1] Käypä hoito -suositukset
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/nak04511#R4

[2] The American Journal of Clinical Nutrition, May 2002, vol 75, no: 5, pg. 914-921

[3] Käypä hoito, http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/nak04512

[4] Heine, Ralf G, 2006
Current Opinion in Allergy & Clinical Immunology: 2006, Vol6, Is 3, p. 220-225
Gastroesophageal reflux disease, colic and constipation in infants with food allergy

[5] PEDIATRICS Vol. 111 No. Supplement 3 June 1, 2003 pp. 1645 -1653
http://www.pediatricsdigest.mobi/content/111/Supplement_3/1645.full.pdf+html

[6] BREASTFEEDING MEDICINE, Volume 6, Number 6, 2011,
ABM Clinical Protocol #24: Allergic Proctocolitisin the Exclusively Breastfed Infant
Mary Ann Liebert, The Academy of Breastfeeding Medicine

[7] Sapienza University of Rome, BMC Gastroenterol. 2011 Jul 16;11:82. doi: 10.1186/1471-230X-11-82.
Allergic proctocolitis refractory to maternal hypoallergenic diet in exclusively breast-fed infants: a clinical observation.
Lucarelli S, Di Nardo G, Lastrucci G, D'Alfonso Y, Marcheggiano A, Federici T, Frediani S, Frediani T, Cucchiara S.

[8] Pediatrics. 2006 Apr;117(4):e760-8.
Rectal bleeding in infancy: clinical, allergological, and microbiological examination.
Arvola T, Ruuska T, Keränen J, Hyöty H, Salminen S, Isolauri E.
Department of Paediatrics, Tampere University Hospital, Tampere, Finland

[9] Ital J Pediatr. 2010; 36: 5.
Cow's milk protein allergy in children: a practical guide
Carlo Caffarelli,1 Francesco Baldi,2 Barbara Bendandi,3 Luigi Calzone,4 Miris Marani,5 Pamela Pasquinelli,6 and on behalf of EWGPAG

[10] . 2007 October; 92(10): 902–908.
Guidelines for the diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants
Yvan Vandenplas, Martin Brueton, Christophe Dupont, David Hill, Erika Isolauri, Sibylle Koletzko, Arnold P Oranje, and Annamaria Staiano

 

Päivitys: Huikea allergiatapahtuma viikonloppuna – tallenne ja luentoslidet sähköpostilla!

Posted by on Jun 13, 2016 in Imetysdieetti, Uutiset, Vertaistuki | 0 comments

Päivitys: Huikea allergiatapahtuma viikonloppuna – tallenne ja luentoslidet sähköpostilla!

Lämpimästi tervetuloa kaikille yhdistyksemme järjestämään tapahtumaan. Mukaan on saatu upea joukko: Luennoimassa Tiina Tuomela lastentautien erikoislääkäri, joka on tehnyt vuosia töitä auttaakseen nimenomaan allergisia lapsia. Uuden imetysdieettiin keskittyvän kirjan, Meidän perheen parhaaksi, kirjoittajat Tuulia Järvinen ja Piia Heinonen ovat mukana. Kirja on pullollaan käteviä reseptejä tiukalle ruokavaliolle. Tutustu näytelukuun...

lue koko tarina