Allergisen Joulu

Joulun viettoon kuuluu perinteisesti hyvä ruoka ja perheen yhdessäolo. Allergisen perheessä Joulu voi aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa, sillä kaikki jouluruoat eivät sovi ruoka-allergiselle. Olemme koonneet tähän vinkkejä sekä ruoka/leivontaohjeita, jotta myös allergiset saisivat nauttia jouluisista herkuista.

Mikäli sinulla on jouluruoka ja -herkku vinkkejä, voit lähettää niitä osoitteeseen: info@allergialapset.fi.

Jouluvinkkejä allergisille

  • Porkkana- ja perunalaatikoiden tilalla voi tarjota bataattilaatikkoa.
  • Gluteenittoman imelletyn perunalaatikon saa korvaamalla vehnäjauhon gluteenittomilla jauhoilla.
  • Makeutta ja jouluista makua ruokiin sekä leivonnaisiin saa tummalla siirapilla. Huomioithan, että vaalea siirappi sisältää tärkkelystä, joka on peräisin vehnästä.
  • Rosollin tilalla voi tarjota uunijuureksia ja uuniperunoita.
  • Kinkun voi kuorruttaa gluteenittomilla korppujauhoilla. Huomioithan, että kaikki korppujauhot eivät ole välttämättä luontaisesti gluteenittomia.
  • Allergiselle voi valmistaa oman jouluglögin hänelle sopivasta mehusta. Kuumenna mehu ja lisää rusinoita ja/tai manteleita.
  • Dammenbergin tuotevalikoimasta löytyy mm. maidottomia, gluteenittomia, pähkinättömiä sekä soijattomia suklaita.
  • Ihana herkku moniallergiselle lapselle on pelkästä sokerista valmistettu "kristallitikkari". Niitä myydään myös nimellä sokeritikku tai rintasokeritikku. Kirkkaan väriset tikut on valmistettu tavallisesta sokerista ja ruskeat ruokosokerista. Näitä tikkareita on bongattu mm. kauppahallien herkkumyymälöistä, herkku- ja sisustusmyymälöistä, Stockmannilta ja Tiger-kauppaketjun kaupoista.
  • Joulukuusi tuo joulutunnelman, mutta saattaa aiheuttaa allergiaoireita tai astmaoireiden pahenemista. Nykyään kaupoissa myydään kauniita muovikuusia. Muovisessa kuusessa on se hyvä puoli, että se ei varista neulasia ja sitä voi käyttää joka vuosi uudestaan. Mikäli haluaa oikean kuusen, sen voi laittaa vaikka terassille tai parvekkeelle ikkunan taakse. Kuusen koristeleminen on lapsista aina hauskaa ja siihen puuhaan voi ottaa mukaan perheen pienimmätkin.
  • Joulukukat voivat aihauttaa ongelmia allergiaperheessä. Hyasintti ja joulutähti saattavat ärsyttää allergisen hengitysteitä. Kaikki eivät kuitenkaan saa näistä oireita. Allergiaystävällisempiä joulunajan kukkia ovat esimerkiksi tulilatva, amaryllis ja jouluruusu.

Jouluisia leivontaohjeita löydät klikkaamalla alla olevia otsikota:

- Joulupiparit riisijauhoista

- Riisipuuro

- Rusinasoppa

- Kookospallot

- Luumuvaahto

                                         Maistuvaa ja tunnelmallista Joulua kaikille perheille!

Kristallitikkarit