Kannanotto Kaksplussan artikkeliin

Jan 17, 2017 by

“Kannanotto juttuun ”Allergikkoa voi imettää normaalisti” (Kaksplus 12/2016)

Uusimmassa Kaksplus-lehden numerossa erikoislääkäri Peter Csonka ohjeistaa lehmänmaidolle allergiseksi todettujen lasten äitejä jatkamaan normaalia ruokavaliota ja pitäytymään ns. imetysdieetin aloittamisesta. Csonka toteaa, että ”lapsen pitäisi juoda äidinmaitoa kerralla 40 litraa saadakseen sellaisen määrän maitoproteiinia, että se vaikuttaisi.” Hänen mukaansa ”uudet tutkimukset ovat sitä mieltä, että äidin ruokavaliota ei ole tarpeen rajoittaa” ja lapsen olon helpottuminen äidin muuttaessa ruokavaliotaan voi johtua ”muistakin syistä”. Csonka ei kerro mihin tutkimuksiin hän viittaa tai mitä nämä lapsen oloa helpottavat muut syyt voivat olla.

Csonkan väitteet ovat epäloogisia. Maitoallergiaa diagnosoidaan myös rintaruokituilla vauvoilla, mutta miten allergia voi heillä syntyä, jos oireiluun vaaditaan 40 litran kerta-annos äidinmaitoa? Toisin kuin Csonka antaa ymmärtää, vallitsee tiedeyhteisössä eriäviä näkemyksiä siitä, missä määrin allergeeneja siirtyy rintamaidon kautta lapseen. Monet äidit ovat havainneet lasten oireilun ja kivun hellittävän tiettyjen ruoka-aineiden välttämisen seurauksena. Lääkärien tulisikin kuunnella perheiden kokemuksia herkällä korvalla, sillä vanhemmat tuntevat aina lapsensa parhaiten.

Moni imetysdieetillä oleva äiti syö terveellisemmin, koska pois jätettyjen ruoka-aineiden korvaaminen suunnitellaan lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa yhteistyössä mm. tutkimalla ruokavalion ravintoarvoja. Imetysdieetin pyrkimyksenä ei ole ennaltaehkäistä allergioita, vaan sillä pyritään lopettamaan lapsen kipu ja oireilu, sekä tukemaan suoliston parantumista. Suolioireista allergiaa ei voi yleensä hoitaa siedättämällä, vaan tie parantumiseen vie oireita aiheuttavan ruuan täydellisellä välttämisellä. Tällöin suolisto saa aikaa rauhassa parantaa itsensä. Kun suolisto on korjaantunut, se saattaa kestää paremmin aikaisemmin oireita aiheuttaneita ruokia.

Lapset ovat meidän aikuisten armoilla. On meidän tehtävämme varmistaa heille kivuton lapsuus.

 

Suolioireiset Allergialapset ry:n puolesta,

 

Sanna Merikallio-Tepponen

Puheenjohtaja

Suolioireiset Allergialapset ry”

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply