Kannanotto vau.fi -sivuston refluksiartikkeliin

Nov 14, 2018 by

affection-baby-child-1007786_rajattuYhdistyksemme otti kantaa vau.fi -sivuston artikkeliin “Refluksi kuuluu vauvan kehitykseen – taustalla sairaus vain harvoin”.

Kustantaja Sandviksin https://www.vau.fi -verkkosivuilla 4.11.2018 julkaistussa artikkelissa kerrottiin vauvojen pulauttelusta ja refluksisairaudesta.

Artikkelissa eroteltiin ansiokkaasti toisistaan normaali pulauttelu, joka ei vauvaa juuri häiritse, sekä refluksisairaus, ja sen hoitokeinoja imetysdieetistä happosalpaajalääkitykseen, josta monet todella saavat avun.

Eräs tärkeä diagnostinen kriteeri jäi kuitenkin puuttumaan: kipu.

Lapsen kivun syy tulee aina selvittää ja hoitaa. Pulauttelun ei kuulu sattua, ja mikäli se aiheuttaa kipua, on lapsi tutkittava ja refluksisairauden mahdollisuutta mietittävä. Koska lapsi ei itse osaa kertoa tuntemuksistaan, on uskottava vanhempia, jotka ovat lapsen kanssa koko ajan.

Ongelmallista oli, että artikkelissa kerrottiin virheellisesti, ettei silent refluksia esiinny imeväisikäisillä. Tämä oli märkä rätti vasten kaikkien niiden perheiden kasvoja, joissa tälläkin hetkellä hoidetaan silent refluksin aiheuttamista kovista kivuista kärsivää lasta.

Refluksisairauden silent-muoto, jossa lapsi ei pulauta vaan vatsan sisältö seilaa kivuliaasti edes takaisin ruokatorvessa, on vaikea diagnosoida, mutta oireiden hoitaminen on silti tarpeen lapsen hyvinvoinnin ja perheen jaksamisen vuoksi.

Kipua tuntikausia vuorokaudesta itkevä vauva ei nuku riittävästi ja voi jopa kieltäytyä syömästä. Hoitamaton refluksi voi aiheuttaa ruokatorven tulehduksen ja solumuutoksia ruokatorveen, hampaiden eroosiota, vaikeita ja hankalasti kuntoutettavia syömisvaikeuksia. Vanhemmille on sielua raastavaa kuunnella kipuitkua tunnista toiseen avuttomana yöunien ollessa kymmenien herätyksien katkaisemat.

Hoitamalla vauvojen refluksia voidaan vähentää perheiden uupumusta ja tukea hyvän vuorovaikutussuhteen syntymistä lapsen ja hänen vanhempiensa välille. Ruoansulatuselimistön ja suoliston tutkimus on vasta pääsemässä kunnolla alkuun, ja varmasti tulevaisuudessa diagnostiikka ja hoitokeinot kehittyvät. Sitäkin ennen lapsemme ansaitsevat asianmukaista hoitoa.

Allergialapset ry:n puolesta,

Sanna Merikallio-Tepponen

puheenjohtaja

 

Refluksilapset ry:n puolesta,

Annukka Moilanen

puheenjohtaja

 

Leave a Reply