Kun mikään ei tunnu sopivan

Vaikka vauvalla olisi diagnosoitu maitoallergia, se ei vielä tarkoita sitä, että lapsi olisi allerginen myös muille ruoka-aineille. Siksi ruokia tulee alussa antaa lapselle hänen ikätasonsa mukaan neuvolan tai lääkärin ohjeiden mukaisesti. Osa lapsista saa kuitenkin allergiaoireita uusista kokeilluista ruoka-aineista ja silloin yhtä ruoka-ainetta kannattaa kokeilla rauhassa ennen kuin ottaa uusia ruoka-aineita ruokavalioon. Jos edellisestä ruokakokeilusta on tullut voimakkaita suolisto-oireita, kannattaa suoliston antaa rauhoittua kunnolla ennen seuraavaa kokeilua.

Kaikista allergisista lapsista vain pieni osa on moniallergisia. Moniallergisen lapsen kohdalla joudutaan usein tilanteeseen, jossa lapselle ei tunnu sopivan mikään kokeilluista ruoka-aineista. Tyypillistä on, että lapsen suolisto on epäonnistuneista ruoka-ainekokeiluista niin huonossa kunnossa, että se ei enää kestä minkäänlaista ärsykettä. Mikäli lapsi ei ole vielä tässä vaiheessa päässyt allergioihin perehtyneen lääkärin vastaanotolle, kannattaa mahdollisimman pian pyytää lähetettä neuvolasta tai mikäli lapsella on vakuutus, viedä hänet yksityislääkärille.

Joskus myös refluksitauti saattaa vaikeuttaa kiinteiden kokeiluja, sillä tulehtunut ruokatorvi aiheuttaa kipuja lapselle ja syöminen saattaa olla sen vuoksi vaikeaa. Refluksioireista voi lukea lisää tästä.

Mikäli lapsi on lähempänä vuoden ikää eikä hänellä ole vielä maidon lisäksi kovin montaa kiinteää ruokaa käytössä, on hyvä käydä myös ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Ravitsemusterapeutti voi laskea lapsen päivittäiset kalorit sekä vitamiinien saannin ja arvioida, riittääkö ruokavalio turvaamaan lapsen kasvun ja kehityksen. Moniallergisille voidaan joutua lisäämään esimerkiksi kalsiumlisä ruokavalioon ja usein tarvetta voi olla myös vitamiinilisille. Lääkäri voi määrätä lapselle verikokeita, joista voidaan määritellä muun muassa kalsium-arvot ja tietyt vitamiini- ja hivenainepitoisuudet. Arvoja säännöllisesti seuraamalla nähdään, saako lapsi ravinnosta riittävästi elimistön tarvitsemia ravintoarvoja.

Moniallergisen lapsen kasvun seuraaminen on tärkeää ja lapsen tulee käydä säännöllisesti häntä hoitavan lääkärin vastaanotolla.

Artikkelin on tarkastanut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela

Katso myös nämä artikkelit:

Rotaatio-ruokailu

Antihistamiini-lääkitys

Probiootti-valmisteet