Moniallergisen lapsen elämää

Alle 3-vuotiailla lapsilla maitoallergiaa esiintyy 2-3%:lla ja kananmuna-allergiaa noin 1-2%:lla. Nämä allergiat häviävät yleensä kouluikään mennessä. Muiden ruoka-allergioiden kestosta ei ole tarkkaa tietoa. (Käypä hoito suositus) Viljoille allerginen lapsi saa tavallisimmin allergiaoireita vehnästä, ohrasta ja rukiista. Valtaosa maito-, muna- tai vilja-allergisista pystyy syömään muita ruoka-aineita normaalisti. Käypä hoito suosituksessa (Ruoka-allergia, lapset) arvioidaan, että hedelmä-, kasvis- ja vilja-allergiat olisivat lyhytkestoisia (6-12kk). Pähkinä-, siemen-, kala- ja äyriäisallergian arvioidaan monessa tapauksessa jatkuvan aikuisikään asti.

Vaikka esimerkiksi maito- tai muna-allerginen lapsi pystyy yleensä syömään varsin monipuolisesti eri ruokia, on kuitenkin allergisia lapsia, jotka oireilevat useille muillekin ruoka-aineille. Moniallergisen lapsen hoitaminen aiheuttaa haasteita sekä terveydenhuollolle että perheille. Tavalliset lapsiperheiden asiat, kuten ruokailut, kyläilyt, kerhot ja päivähoidon aloittaminen, saattavat allergiaperheissä olla huomattavasti haasteellisempia ja aiheuttavat perheille usein päänvaivaa sekä murhetta.

Tämän otsikon alle on koottu juttuja sellaisista arjen tilanteista, joita moniallergisen lapsen perhe joutuu kohtaamaan. Toivomme, että seuraavat artikkelit ovat apuna moniallergisen lapsen ja hänen perheensä arjessa:

Päivähoidon aloitus

Kyläilyt ja kerhot

Ongelmia syömisen kanssa

Unettomuutta, levottomuutta ym. haasteita