Probioottivalmisteet

Suoliston bakteerit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: terveyttä edistäviin, haitallisiin ja neutraaleihin. Lääkitykset ja ruokavalio muokkaavat usein bakteerikantaa. Vastasyntyneen lapsen suolisto on bakteerivapaa kunnes suoliston kolonisaatio, eli bakteerien asettuminen suolistoon tapahtuu ravintoaineiden kautta ja myös synnytyskanavassa.

 • Keisarinleikkaus ja keskosuus hidastavat vastasyntyneen suoliston bakteerikannan muodostusta.
 • Bifidobakteereja pidetään vauvojen suolistobakteereista tärkeimpinä. Rintaruokituilla, täysiaikaisilla, terveillä vauvoilla bifidobakteerit muodostavat suurimman osan suolistobakteerikannasta, kun taas pulloruokituilla niitä on selvästi vähemmän. Vastikeruokittujen vauvojen bakteerikanta muistuttaa enemmän tyypillistä aikuisten bakteerikantaa.
 • Mikrobikanta on pikkulapsella vakiintunut n. kahden vuoden kuluttua syntymästä.

Epänormaali suoliston bakteerikanta voi olla riskitekijänä monen sairauden taustalla. Suolistobakteeriston poikkeavuus voi altistaa lapset toistuville infektioille ja lisätä atooppisten sairauksien riskiä (suom. väitöskirja v. 2002, Erika Isolaurin ym. tutkimukset).

Bakteerikannan epätasapainotilat ja suoliston imeytymishäiriöt voivat oireilla esimerkiksi:

 • allergioina
 • yleisenä tulehdusalttiutena
 • ihottumina
 • ripulina, ummetuksena, kaasunmuodostuksena
 • niveloireina
 • ja jopa päänsärkyinä ja muina neurologisina vaivoina sekä maksavaurioina

Suolistobakteerien ja –hiivojen tuottamat myrkylliset aineenvaihduntatuotteet voivat vahingoittaa suolen limakalvoa ja maksaa, ja voivat lopulta johtaa lisääntyneeseen hapetusstressiin kaikkialla kehossa, mikä häiritsee myös immuunijärjestelmämme ja hermojärjestelmämme toimintaa.

Jos haitalliset bakteerit ja hiivat ovat saaneet ylivallan, on mahdollista että erilaisia vahingollisesti kehoon vaikuttavia myrkkyjä syntyy paljon. Lue lisää ulostetutkimuksista

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on hyödyllinen vaikutus ihmisen suoliston bakteeristoon. Ne ovat terveyttä edistäviä bakteerivalmisteita. Probioottien terveysvaikutukset riippuvat siitä, miten elinkelpoisina ja suurina määrinä niitä saadaan suolistoon asti.

Maitohappobakteereista useimmat kuuluvat probioottiryhmään ja ovat oleellinen osa normaalia suolistobakteeristoa.

Probioottien todettuja terveysvaikutuksia:

 • ne vähentävät allergisia reaktioita erityisesti pikkulapsilla
 • ne tehostavat vastustuskykyä infektioille
 • ne lievittävät laktoosi-intoleranssin oireita
 • ne voivat ehkäistä ummetusta ja ripulia
 • ne auttavat ravintoaineiden imeytymistä 

Tutkimuksissa probiootteja on hyvällä menestyksellä annettu vanhuksille, pikkulapsille ja raskaana oleville naisille ilman haittavaikutuksia. Probiootteja myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa. Niitä on lisätty useisiin maitotuotteisiin sekä mehuihin. Kaikki tuotteet eivät sisällä tutkittuja terveysvaikutteisia bakteerikantoja ja pitoisuudet voivat niissä olla liian alhaisia.

Kokemusten perusteella suosittelemme valitsemaan maitohappobakteerivalmisteen, jonka vuorokausiannoksessa on vähintään 5 miljardia elävää maitohappobakteeria. Jos tuote aiheuttaa vatsavaivoja, kannattaa tutkailla tuotteen apu- ja lisäainelistaa JA pienentää vuorokausiannosta tai kokeilla toista tuotetta. Esim muutamassa valmisteessa on täyteaineena riisitärkkelystä, joka saattaa herkimmille aiheuttaa oireita. Suosittelemme myös kokeilemaan maitohappobakteerien antamista illalla viimeisenä ennen nukkumaanmenoa.

 

Esimerkkejä maitoallergisille sopivista maitohappobakteerivalmisteista (jauhe/kapseli):

 

- Biomed Acidophilus Forte tai Acidophilus
- Biophilus Strong tai Combi
- Biolatte Baby (BB)
- Bioteekin Probiootti Baby
- DDS junior
- Gefilus Plus