Refluksioireet

Vauvojen pulauttelu syömisen jälkeen on normaalia. Jos vauva kuitenkin oksentaa epätavallisen usein ja jopa tunteja syömisen jälkeen, voi olla syytä epäillä refluksitautia.

Huom! Refluksi voi oireilla myös ns. silent refluksina johon ei liity oksentelua. Tuolloin vauvan ruokatorveen nousee poikkeavan usein hapanta vatsansisältöä mikä aiheuttaa vauvalle epämukavaa oloa ja poltetta ruokatorven alueelle. Vauva saattaa olla itkuinen ja itku alkaa usein laskettaessa vauva makuuasentoon.

Muita oireita voivat olla muun muassa

  • syömisvaikeudet
  • uniongelmat (vaikeus nukahtaa, tiheä heräily)
  • hengitystieoireet
  • itkuisuus ja levottomuus.

Refluksitauti voi pahentaa astmaoireilua ja olla taustatekijänä korvatulehduskierteessä.

 Refluksitaudin aiheuttama oireisto on monimuotoinen ja vaihteleva, jonka johdosta sen tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Refluksioireilu voi johtua rakenteellisista syistä tai olla toisen sairauden oire (esimerkiksi keliakia). Lapsilla refluksi voi olla myös oire ruoka-aineallergioista. On esitetty, että alle 1-vuotiaiden lasten GER-tapauksista jopa puolet saattaa liittyä lehmänmaitoallergiaan (Salvatore & Vandenplas, 2002). Toisaalta ruoka-aineet voivat aiheuttaa tai pahentaa refluksia myös muilla tavoin kuin allergiareaktiona. Esimerkiksi vaikeasti sulava tai rasvainen ruoka voi aiheuttaa refluksioireilua. Sopiva ruokavalio on tärkeä osa lasten refluksin hoitoa.

Jos epäilee lapsellaan olevan refluksioireilua, voi muutamana päivänä pidetty huolellinen oire- ja ruokapäiväkirja auttaa asian selvittelyä neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Päiväkirjan avulla ammattilaisen on helpompi nähdä milloin kyseessä on hoitoa ja selvittelyjä vaativa refluksitauti, milloin taas pulauttelu on normaalia ja kotihoito-ohjeet riittävät hoidoksi.

Refluksioireilu vaikuttaa haitallisesti lapsen elämän perustoimintoihin, syömiseen ja nukkumiseen. Ymmärrettävästi myös vanhempien jaksaminen on tällöin koetuksella. Vertaistukea arjen jaksamiseen kannattaa hakea.

Refluksitaudin varhainen tunnistaminen ja asianmukainen hoito on tärkeää, sillä kivuton lapsuus on jokaisen lapsen oikeus.

Refluksitaudista kerrotaan kattavasti Refluksilapset ry:n sivuilla:

Refluksilapset ry

Refluksitaudin oireita vauvalla ja taaperolla:

http://www.refluksilapset.fi/oireetvauvalla.html

 

Artikkelin on kirjoittanut Refluksilapset ry

Lue myös probioottivalmisteista sekä antihistamiinilääkityksestä.

 

Lähteet

Salvatore, Silvia & Yvan Vandenplas. Gastroesophageal Reflux and Cow Milk Allergy: Is There a Link?.
Pediatrics Vol. 110 No. 5 November 1, 2002, pp. 972 -984.