Rotaatio-ruokailu

Jos lapselle tuntuu olevan vaikea löytää kiinteitä ruokia, lääkärin kanssa voi ottaa puheeksi rotaatio-ruokailumallin. Rotaatio-malleja on erilaisia ja voit keskustella sopivasta mallista lasta hoitavan lääkärin kanssa.

Rotaatio-ruokailussa voidaan esimerkiksi antaa yhtä ruoka-ainetta maanantaina, toista ruoka-ainetta tiistaina, kolmatta ruoka-ainetta keskiviikkona jne. Rotaation ensimmäisellä viikolla ruoka-ainetta annetaan usein hyvin pieni määrä ja annosta suurennetaan pikkuhiljaa seuraavien viikkojen aikana. Tavoitteena on päästä normaaliin lapsen iänmukaiseen päiväannokseen ko. ruokaa.

Joskus annosta ei saada heti kasvatettua vaan jatketaan pienillä annoksilla, kunnes siedättymistä tapahtuu ja lapsen elimistö alkaa hyväksyä ruoka-ainetta suurempia määriä kerrallaan. Kaikkia ruoka-aineita ei kuitenkaan saa lapselle siedättämälläkään sopimaan. Mikäli rotaatio-kokeilun aikana ruoka-aineesta tulee vakavia oireita, kuten hengitystieoireilua tai anafylaksiaan viittaavia oireita, tulee kokeilu keskeyttää ja ottaa yhteys terveydenhuoltoon.  Jos ruoka-aineesta tulee hitaammin alkavia, mutta lapsen sekä perheen elämää hankaloittavia oireita tai lapselle aiheutuu jatkuvaa kipua, on ruoka-aineen antaminen syytä lopettaa ja antaa lapsen elimistön rauhoittua muutamia päiviä. Mikäli lääkäri on määrännyt lapselle antihistamiinia, sitä voi antaa ohjeen mukaan.

Rotaatio-mallia voidaan käyttää myös sopivien kiinteiden ruokien antamisen ohella. Eli jos lapsella on esimerkiksi päivittäin käytössä neljä ruoka-ainetta, voidaan rinnalle antaa rotaatiomaisesti uusia ruoka-aineita. Joskus lapsi saattaa sietää ruoka-ainetta paremmin vain kerran tai kaksi kertaa viikossa annettuna, joten tällä tavoin lapsen ruokavaliota saadaan laajennettua nopeammin ja ruokavalio monipuolistuu. Joidenkin lasten kohdalla rotaatio-mallia ei saada toimimaan vaan heille sopii paremmin perinteinen kiinteiden kokeilu, jossa ruoka-annosta kasvatetaan muutaman päivän ajan ja sen jälkeen se otetaan jatkuvaan käyttöön. Iän myötä lapsen oireilutapa usein muuttuu ja siksi rotaatio-mallia voi kokeilla uudestaan lapsen ollessa hieman vanhempi.

Moniallergisen lapsen kohdalla saattaa välillä mennä viikkoja tai kuukausiakin, että uusia sopivia ruoka-aineita löytyy. Allergisen lapsen vanhemmilta vaadintaankin usein kärsivällisyyttä, sillä ruokavalion laajentaminen on joskus tuskastuttavan hidasta puuhaa. Määrätietoinen, mutta kuitenkin rauhallinen tahti on yleensä valttia allergisen lapsen ruokavaliota laajennettaessa. Jokaisella allergisella lapsella on oma tyypillinen oireilutapansa ja siksi myös rotaatiomalli tulee hakea yksilöllisesti. Lapselle sopivan rotaatio-mallin löytämiseksi on hyvä saada kokeneen lasten allergioihin perehtyneen lääkärin apua.

Joskus tekee myös hyvää pitää pientä ”lomaa” allergioista ja unohtaa kokeilut pariksi viikoksi. Lapsi ja vanhemmat ovat kaikki ansainneet välillä taukoa sopivien ruoka-aineiden metsästämisestä ja allergiaoireista. Pienen tauon jälkeen sekä lapsella että vanhemmilla on taas enemmän voimia jatkaa kokeiluja.

 Artikkelin on tarkastanut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela