Ruoka-aineiden piilonimet ja pakkausmerkinnät

Sopivien ruoka-aineiden hankinta tuottaa usein päänvaivaa allergiaperheille. Lapselle soveltuvien ruokien ja valmisteiden etsiminen kaupassa on melkoista salapoliisityötä ja kaupassa käymiseen menee enemmän aikaa kuin normaalisti. Kun lapsella on vasta todettu allergiat, joutuu perhe opettelemaan paljon uusia asioita elintarvikkeista ja valmistusaineista. Moniin tuotteisiin on saatettu lisätä jotakin ravintoainetta niin sanotuilla piilonimillä ja siksi allergisen lapsen vanhempien on opittava lukemaan pakkausselosteita.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo muun muassa elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua Suomessa. Suomen lainsäädännössä on määritelty ne ruoka-allergeenit, jotka on merkittävä pakkausselosteisiin. Näitä ovat muun muassa gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (poikkeuksena vehnäpohjaiset glukoosisiirapit, dekstroosi ja maltodekstriini), kananmuna ja munatuotteet, kala- ja kalatuotteet, äyriäiset, maapähkinä, soijapavut ja soijapaputuotteet, maito ja maitotuotteet, pähkinä, manteli, sinappi, seesaminsiemenet ja selleri. Allergisten kannattaa huomioida, että mikäli on allerginen jollekin muulle ainesosalle kuin Eviran luetteloimille ruoka-aineille, pakkausselosteessa ei välttämättä ole täsmällisesti kerrottu tuotteen koostumuksesta. Esimerkiksi peruna- tai maissitärkkelys voidaan ilmoittaa pelkästään tärkkelyksenä. Mausteita ei myöskään tarvitse eritellä, lukuun ottamatta selleriä ja sinappia. Pakkausselosteiden lukemisessa saa siis olla melkoisen tarkkana, mikäli lapsi reagoi voimakkaasti johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen.

Tarkempaa tietoa pakkausmerkinnöistä voit lukea Eviran sivuilta:

Evira - pakkausmerkinnät

 

Jos lapsella on maitoallergia, pitää perinteisten maitotuotteiden lisäksi välttää myös mm. seuraavia tuotteita tai ainesosia:

- Kasvirasvajuustot ja -jäätelöt

- Lehmänmaidon lisäksi myös muiden nisäkkäiden maito, esimerkiksi vuohenmaito

- Hera ja heraproteiini

- Kaseiini ja kaseinaatti

- Laktalbumiini

Kannattaa myös huomioida, että lastenruoat, kuten vellit, puurot, jogurtti- ja rahkasoseet sekä osa kasvis- ja lihasoseista saattavat sisältää maitoproteiinia.

 

Jos lapsella on vilja-allergia, tulee lapsen elintarvikkeiden valinnassa kiinnittää huomiota seuraaviin ainesosiin:

- Tärkkelys

- Hydrolysoitu tärkkelys (maltodekstriini, tärkkelyssiirappi)

- Muunnettu eli modifioitu tärkkelys

Jos tuotteessa on käytetty muunnettua tai hydrolysoitua tärkkelystä, sen alkuperää ei tarvitse elintarvikelain mukaan ilmoittaa, sillä on katsottu, että niiden allergiaa aiheuttavan proteiinin määrä on pieni.

 

Jos lapsella on kananmuna-allergia,  tulee välttää mm. seuraavia ruoka-aineita:

- Kananmunan valkuainen ja keltuainen

- Munaproteiinia, albumiinia

- Kuivattua munajauhetta

- Viiriäisen ja muiden lintujen munia

- Herkimmät voivat oireilla myös lysotsyymille (kypsytetyissä juustoissa), lesitiinille (yleensä soijaperäinen)

 

Jos lapsella on soija-allergia, tulee välttää mm. seuraavia ruoka-aineita:

- Soijaproteiini

- Soijapapu

- Soijajugurtit, soijajuomat, soijavanukkaat

- Tofu, miso ja tempeh

- Teriyaki- ja worcestershirekastike

Herkimmät soija-allergiset voivat oireilla myös soijalesitiinille, mutta tämä on melko harvinaista.

 

Lähteet

Evira, http://www.evira.fi/portal/

Arffman, S. & Hujala, N. (toim.) 2010. Ravitsemus neuvolatyössä. Helsinki: Edita Prima Oy