Ulostetutkimukset

Mikäli allergisella lapsella on jatkuvasti epämääräisiä vatsavaivoja ja ruokavalion laajentamisen kanssa on vaikeuksia, saattaa olla tarpeen teettää ulostetutkimuksia. Vatsavaivat voivat olla esimerkiksi ripulia/ummetusta ja vatsakipuja. Lapsella saattaa esiintyä myös suolisto-oireiselle allergiselle tyypillistä ummetusta, jossa ulostaminen on työlästä mutta uloste silti löysää.

 

Ulostenäytteistä voidaan tutkia mm.:

  • Kalprotektiini-arvoa, jonka avulla voidaan seurata suoliston tulehdustilaa
  • Hiivan määrää ulosteessa
  • Bakteereita, joista erityisesti Clostridium difficile -bakteerin esiintymistä ulosteessa

 

Clostridium difficile on yleinen bakteeri pienten lasten suolistossa. Mikäli bakteeri on ulosteviljelyssä useammalla plussalla ja toksiineja tuottavana, siitä aiheutuu lapselle usein suolisto-oireita. Toksiineja eli myrkkyjä tuottava Clostridium difficile on aina yritettävä häätää suolistosta. Suolisto-oireisen lapsen kohdalla pyritään ensisijaisesti käyttämään lempeitä keinoja bakteerin häätämiseen, kuten maitohappobakteereja, symbioflor-hoitoa tai Saccharomyces boulardii – hiivaa. Vaikeimmissa tapauksissa bakteeria häädetään antibiooteilla tai mahdollisesti myöhemmin ulostesiirrolla.

Suoliston bakteerikannan epätasapaino ja allerginen tulehdus suolessa aiheuttavat usein niin sanotun vuotavan suolen oireyhtymän ja tämän vuoksi uudet ruoka-aineet aiheuttavat herkästi oireita lapselle. Suoliston bakteerikanta pyritään yleensä tasapainottamaan maitohappobakteerivalmisteilla, mutta myös Saccharomyces boulardii -hiivavalmisteita (kauppavalmiste Precosa) sekä Symbioflor -valmisteita voidaan käyttää. Saccharomyces boulardiin teho perustuu siihen, että se estää bakteerien haitallisia vaikutuksia suoliston limakalvoilla. Hiivavalmisteita sekä maitohappobakteereita myydään apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa. Maitohappobakteerivalmisteita on erilaisia ja valmistetta valitessa kannattaa tarkistaa:

  • Elävien maitohappobakteereiden määrä valmisteessa. Esimerkiksi tipoissa ja tableteissa on usein melko vähän bakteereita. Kapselimuotoiset valmisteet voidaan avata ja antaa sisältö lapselle nesteeseen tai ruokaan sekoitettuna.
  • Valmisteen sisältämät bakteerilajit. Osa tuotteista sisältää monia eri bakteereita mutta yksittäisen bakteerilajin bakteerimäärä voi jäädä pieneksi. Kokemuksesta voimme suositella tuotteita jossa yhtä bakteeria on määrältään n. 5 miljardia tai enemmän.

Tärkeimpiä maitohappobakteereita ovat Lactobacillus- sekä Bifidobacterium – bakteerit. Mikäli lapsella on maitoallergia, kannattaa tarkistaa apteekista, että tuote on varmasti maidoton.

 

Artikkelin on tarkastanut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela

 

Lähteitä:

Hannuksela, M. 2013. Probioottien ja prebioottien merkitys atooppisten tautien ehkäisyssä on edelleen epäselvä. Terveyskirjasto. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dna00016&p_haku=maitohappobakteeri

Lumio, J. 2012. Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli (antibioottiripuli). Terveyskirjasto. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00806&p_haku=uloste

Mustajoki, P. & Kaukua, J. 2008. Ulosteviljely. Terveyskirjasto. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03163

Mäkeläinen, P. 2007. Luentolyhennelmä Suolistobakteereista ja probioottihoidoista. http://www.violetlight.fi/Luennot_2007/Suolistobakteereista_ja_Probioottihoidoista.pdf