Unettomuutta, levottomuutta ym. haasteita

 

Pienten lasten perheissä uniongelmat ja väsymys ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Allergiaperheissä uniongelmat saattavat kuitenkin jatkua pitkälle leikki-ikään asti ja ne aiheuttavat perheille monenlaisia ongelmia. Lapsen persoona ja yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat muun muassa siihen, miten hän reagoi erilaisiin ärsykkeisiin. Joku lapsi saattaa kestää pientä kipua pitkäänkin reagoimatta siihen, toiselle sama kipu aiheuttaa välittömän reaktion.

Levoton lapsi, uupuneet vanhemmat

Kipu näkyy lapsissa usein levottomuutena ja katkonaisena unena. Levottomuus tarkoittaa hiukan erilaisia asioita riippuen lapsen iästä. Vauvalla levottomuus tarkoittaa itkuisuutta, yleistä tyytymättömyyttä, katkonaista unta ja kärsimättömyyttä. Lapsen vanhemmalla herää usein kysymys; miksi lapsellani ei ole hyvä olla? Miksi en osaa hoitaa lastani niin, että tämä olisi tyytyväinen? Iäkkäämmällä lapsella voi ilmetä myös mainitun listan lisäksi ailahtelevaisuutta, itsehillinnän puutetta ja sosiaalista osaamattomuutta. Näiden lapsen piirteiden vuoksi allergiaperhe voi tuntea voimattomuutta yhteiskunnan vallitsevia sosiaalisia odotuksia kohtaan.

Lapsen levottomuus vaikuttaa usein myös koko perheen jaksamiseen. Usein huonossa hoitotasapainossa olevat lapset nukkuvat huonosti ympäri vuorokauden. Uni on katkonaista ja herätessään lapsi on itkuinen/kärttyisä, koska ei ole saanut tarvitsemaansa määrää syvää unta. Mikäli lapsi toistuvasti herää kymmeniä kertoja yössä, voidaan puhua jo selkeästi epänormaalista unesta. Myös unijaksonsa aikana lapsi saattaa ääntelehtiä ja liikuskella levottomasti. Tällöin lapsen vanhemmat joutuvat kovan stressin alle kun omakin uni joutuu myötäilemään allergisen lapsen unirytmiä.

Saisinpa joskus nukkua!

Väsymys ja stressitila vaikuttavat koko perheen dynamiikkaan usein negatiivisesti; parisuhde kärsii ja kodin perusarjen pyörittäminen vaikeutuu. Kivusta johtuva unien katkonaisuus voi myöhemmin paremmassakin hoitotasovaiheessa näkyä lapsessa myös ns. opittuna heräämisenä. Tällöin tilanteeseen voi ottaa avuksi lempeät unikoulut kuten tassutushoidon. Huomioithan kuitenkin, että unikoulun onnistuminen edellyttää allergiatilanteelta hyvää hoitotasapainoa.

Sanna Koskinen, psykiatrinen sairaanhoitaja (AMK)