Vinkkejä ravintolassa ruokailemiseen

Moniallergisen lapsen, tai useamman, kanssa on haasteellista syödä ulkona. Usein on otettava omat eväät mukaan, jotta varmistuu, ettei ruoka vahingossa sisällä sopimattomia ruoka-aineita. Vanhemmat törmäävät hyvin usein tilanteeseen, jossa ravintolan henkilökunta ei ole kuullutkaan niin allergisesta lapsesta.

Kuitenkin myös allergiset perheet haluavat vaihtelua elämäänsä ja esimerkiksi matkalla ollessa ravintolassa syöminen saattaa olla ainoa vaihtoehto. Ravintolaan on hyvä soittaa etukäteen ja tiedustella, mitä heillä on ruokalistalla ja pystyvätkö valmistamaan jotain erikseen lapselle tai imetysdieetillä olevalle äidille. Etenkin isommissa ravintoloissa usein onnistuu kaikenlaisten dieettien huomioiminen.

Kahviloissa käyminen on lähes mahdotonta. Mikäli mukana oleva seurue haluaa kahvilaan, voi lapselle antaa usein esimerkiksi sokeripaloja, jotka maistuvat lähes jokaiselle. Joskus kahviloista löytyy maitojäätelön lisäksi myös sorbetteja (kannattaa tosin varmistaa, ettei sisällä maitoproteiinia) ja esimerkiksi tofujäätelöä tai vaikkapa hedelmiä. Usein kahviloissa on gluteeniton vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole välttämättä viljaton.

Kannattaa aina muistaa, että ruoka-ainetietämys ei ole ravintolan henkilökunnalla välttämättä samalla tasolla, kuin meillä, jotka asioita selvittelemme kaiken aikaa.  Aineiden piilonimiä ei ehkä tunneta. Kannattaa varmistaa vielä asia paikan päällä, vaikka se voisi tuntuakin hieman epäkohteliaalta.

 

On hyvä muistaa, että:

- Lähes kaikki kastikkeet sisältävät viljoja, maissia tai riisiä

- Varavaatteet kannattaa olla kakkavahingon varalle, joskus vanhemmillekin

- Oma erityiskorvike on hyvä olla mukana, jos ei lapselle muu ruoka kelpaa tai ravintolassa ei ole sellaista juomaa, mitä lapsi joisi

- Allergiselle ei välttämättä löydy mitään jälkiruokaa, joten kannattaa selvittää, saako ottaa oman mukaan. On kurja, jos muut lapset vieressä saavat jotakin ja itse ei

- Omat herkut on hyvä olla mukana myös, jos mennään esimerkiksi eläintarhaan tai huvipuistoon. Allergiselle ei välttämättä löydy mitään sopivaa.

- Nonparellit eivät sovi välttämättä moniallergiselle, sillä niissä on usein mm. vehnäjauhoa ja joskus maitoproteiinia

- Imetysdieetillä olevan äidin on hyvä varmistua, että kahvi ei ole maustettua, maustekahvi saataa sisältää mm. maitoa

 

Allergiaperheiden suosittelemia ravintoloita ja matkustuskohteita löydät täältä.