Erityiskorvikkeet

Mikäli lapsella todetaan maitoallergia, hänen tulee välttää maitoproteiinia. Käypä hoito -suosituksen mukaan alle 1-vuotiaalle lapselle valitaan erityiskorvikkeista yksilöllisesti todennäköisesti sopivin valmiste.

Imeväisikäisille kokeillaan yleensä ensin ns. hydrolysoituja eli pitkälle pilkottuja erityiskorvikkeitaa, jotka voivat olla hera- tai kaseiinipohjaisia. Mikäli nämä alemman korvausluokan (Kelan koodi 505: Pienten lasten lehmänmaitoallergia) erityiskorvikkeet eivät tunnu sopivan, voidaan kokeilla täysin maidotonta aminohappopohjaista korviketta (Kelan koodi 506).

Lisätietoja korvikevaihtoehdoista saat lääkäriltäsi, neuvolasta tai apteekista.

Apteekista ostettavat erityiskorvikkeet ovat kalliimpia kuin kaupan tavalliset korvikkeet. Mikäli lapsella todetaan maitoallergia, hän saa maidoista Kela-korvauksen.

Erityiskorvikkeita voi ostaa ilman reseptiä apteekista kokeiltavaksi. Useimmiten hyllyssä ei kuitenkaan ole kaikkia vaihtoehtoja, joten kannattaa varautua muutaman päivän tilausaikaan. Nutrilon peptiä myydään edullisemmin isoissa marketeissa, kun apteekissa ilman reseptiä.

Kela-korvausta varten lapselle tehdään viralliset maitoaltistukset erikoislääkärin valvonnassa ja positiivisen altistustuloksen jälkeen lääkäri kirjoittaa lapselle B-todistuksen Kelaa varten. Hydrolysoidun erityiskorvikkeen korvattavuutta varten, tehdään altistus tavallisella maitopohjaisella korvikkeella. Mikäli hydrolysoiduista erityiskorvikkeistakaan ei löydy sopivaa, tehdään altistus myös hydrolysoidulla korvikkeella, aminohappopohjaiselle korvikkeelle korvauksen saamiseksi. Lue lisää altistuksista.


Kun kaipaat apua ja tukea mahdollisten allergiaoireiden kanssa tai arki allergisen lapsen kanssa mietityttää voit hakea vertaistukea Allergialapset ry:n kanavista.


Liity Allergialapset ry:n jäseneksi.

Jaa:

Allergialapset ry:n tarkoituksena on lisätä tietoa allergioista, erityisesti suolioireisista, sekä tarjota vertaistukea allergialasten lähipiirille. Vertaistuen ja tiedon avulla tuetaan myös perheen jaksamista. Jäsenille järjestämme satunnaisesti vertaistukitapaamisia, asiantuntijaluentoja, virkistyspäiviä ym. mukavaa. Teemme yhteistyötä muiden allergioiden parissa toimivien tahojen kanssa.

Käytämme sivustolla allergia-termiä sekä allergioista, että yliherkkyyksistä selkeyden vuoksi.. Allergialasten perheille nämä näyttäytyvät oireiltaan ja hoidoltaan samanlaisilta.

Liity jäseneksi