Hengitystieoireet

Hengitystieoireita allergisella lapsella ovat mm. allerginen nuha, yskä, hengenahdistus, uloshengityksen vaikeus, astma ja silmäoireet.

Useimmiten hengitystieoireita aiheuttavat siitepölyt, eläinpölyt, muut pölyt ja homeet ja viherkasvit, mutta myös ruoka-aineet voivat niitä aiheuttaa.

Allerginen nuha ja silmäoireet

Allergisen nuhan ja silmäoireet tunnistaa useimmiten kutinasta, vuotamisesta ja aivastelusta, jotka ilmaantuvat aina jonkun tietyn allergeenin lähellä tai vaikka siitepölyaikaan. Oireet voivat olla ympärivuotisia tai ajoittaisia ja ensisijaisena hoitona käytetään useimmiten silmätippoja ja nenäsuihkeita. Aiheuttajan toteamiseksi voidaan tehdä laboratoriotutkimuksina esimerkiksi ihopistokoe (Prick) tai verikokeena IgE-määritys, mutta usein toteamiseksi riittää oireen ilmaantuminen useammin saman allergeenin aikaan. Lue lisää allergiakokeista.

Pienille lapsille voidaan käyttää vain lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta isommille löytyy kokeeksi lääkkeitä myös reseptivapaina apteekista. Mikäli hengitystieoireet ovat hankalia tai lääkitykselle on useammin tai pidempiaikaisesti tarvetta, kannattaa hakea resepti lääkäristä Kela-korvauksen saamiseksi. Lue lisää allergisesta nuhasta.

Astma

Astman oireita ovat uloshengityksen vinkuminen, uloshengityksen vaikeus, viikkoja kestänyt yskä, limaisuus ja huonontunut rasituksen sieto.

Rasituksen yhteydessä lapselle voi ilmaantua yskää ja hengitysvaikeutta sekä voi olla normaalia väsyneempi rasituksen jälkeen. Yskää ilmenee yleensä myös yöaikaan. Pieni lapsi saattaa yskiä riehakkaassa leikissä, nauraessa tai itkiessä. Lapsi tottuu oireisiin ja oppii välttelemään tilanteita, joissa oireita ilmenee.

Astmaa sairastava reagoi herkästi erilaisiin ärsykkeisiin ja oireet pahenevat. Oireita pahentavat tekijät ovat tupakansavu, kylmä ilma, allergeenit (siitepöly, eläinpöly) tai katupöly. Joillakin lapsilla jännittäminen tai suuttumus voi pahentaa astmaoireita. Lue lisää astmasta.

Pienten lasten astma diagnosoidaan usein oirekuvauksen ja lääkekokeilujen avulla. Noin 4-5v ikäinen lapsi osaa jo puhaltaa kunnolla, joten hänelle voidaan suorittaa erilaisia puhalluskokeita astman todentamiseksi ja lääkityksen hoitovasteen selvittämiseksi. Lue lisää astmatutkimuksista.

Hengenahdistus

Kaikki hengenahdistus ei kuitenkaan ole astmaa vaan allergian oire voi olla mm. kurkunpään turvotus, joka myös aiheuttaa hengityksen vaikeutumista. Tällöin yskä kuulostaa samanlaiselta ”haukkumiselta” kuin kurkunpääntulehduksenkin aikana. Astmaattiseen hengenahdistukseen tehoavat keuhkoputkia laajentavat lääkkeet, kun taas kurkunpään turvotukseen auttaa parhaiten kostea ja viileä ilma, pystyasento ja hankalassa tilanteessa inhaloituna annosteltu adrenaliini. Jälkimmäinen onnistuu esimerkiksi päivystyksessä.


Kun kaipaat apua ja tukea mahdollisten allergiaoireiden kanssa tai arki allergisen lapsen kanssa mietityttää voit hakea vertaistukea Allergialaset ry:n kanavista.


Liity Allergialapset ry:n jäseneksi.

Jaa:

Allergialapset ry:n tarkoituksena on lisätä tietoa allergioista, erityisesti suolioireisista, sekä tarjota vertaistukea allergialasten lähipiirille. Vertaistuen ja tiedon avulla tuetaan myös perheen jaksamista. Jäsenille järjestämme satunnaisesti vertaistukitapaamisia, asiantuntijaluentoja, virkistyspäiviä ym. mukavaa. Teemme yhteistyötä muiden allergioiden parissa toimivien tahojen kanssa.

Käytämme sivustolla allergia-termiä sekä allergioista, että yliherkkyyksistä selkeyden vuoksi.. Allergialasten perheille nämä näyttäytyvät oireiltaan ja hoidoltaan samanlaisilta.

Liity jäseneksi