Iho-oireet

Allerginen ihottuma voi olla kosketusihottumaa tai esimerkiksi jostakin ruoka-aineesta johtuvaa urtikariaa, ekseemaa, punotusta ja kutinaa. Pienten lasten ruoka-aineallergian yleisin oire on ihottuma. Lue lisää lasten ruoka-aineallergioiden Käypä hoito -suosituksesta.

Kosketuksesta johtuvan ihottuman aiheuttaa usein jokin hajuste tai kosmetiikan ainesosa. Myös pyykinpesuaine tai vaatteiden materiaali ja/tai väri, luonnonkumiallergia tai kosketus johonkin ruoka-aineeseen/kasviin voi aiheuttaa ihottumaa. Eläinkin voi aiheuttaa kosketusihottumaa, erityisesti syljen välityksellä eli lasta nuolaisemalla. Jos kosketuksesta johtuva ihottuma tulee nopeasti altistumisen jälkeen, syyllinen on yleensä helppo selvittää. Osa oireista tulee kuitenkin pitkälläkin viiveellä, jolloin selvittäminen voi olla hankalaa. Lue lisää kosketusihottumasta Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Pienten lasten ruoka-aineallergiasta johtuva ihottuma voi olla samanlaista kuin atooppinen ihottuma. Näitä pidetään kuitenkin kahtena eri vaivana. Allerginen ihottuma voidaan todentaa parhaiten välttämis-altistuskokeilla. Joskus voidaan myös kokeilla, löydetäänkö aiheuttaja jonkun allergiatestin avulla. Lue lisää tutkimuksista.

Atopialla tarkoitetaan taipumusta tuottaa tietynlaisia vasta-aineita (IgE) ympäristön tavallisia proteiineja kohtaan. Atoopikolla puolestaan tarkoitetaan henkilöä, jolla on taipumus atopiaan. Atoopikon iho reagoi tavallista herkemmin siihen kohdistuviin ärsykkeisiin mm. talvi-ilma, hikoilu, paine, mekaaninen ärsytys ja stressi voivat pahentaa oireita. Muita atooppisia sairauksia ihottuman lisäksi ovat mm. astma ja allergiat. Lue lisää atopiasta Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Iho-oireita voidaan hoitaa välttämällä oireiden aiheuttajaa, mikäli se on mahdollista. Perushoitoon kuuluu myös ihon säännölliset pesut ja rasvaukset sopivilla voiteilla. Ihottumaa hoidetaan tarvittaessa myös erilaisilla kortisonivoiteilla kuuriluonteisesti ja kutinaa lievittämään käytetään myös allergialääkkeitä. Lue lisää allergian lääkehoidosta.


Kun kaipaat apua ja tukea mahdollisten allergiaoireiden kanssa tai arki allergisen lapsen kanssa mietityttää voit hakea vertaistukea Allergialapset ry:n kanavista.


Liity Allergialapset ry:n jäseneksi.

Jaa:

Allergialapset ry:n tarkoituksena on lisätä tietoa allergioista, erityisesti suolioireisista, sekä tarjota vertaistukea allergialasten lähipiirille. Vertaistuen ja tiedon avulla tuetaan myös perheen jaksamista. Jäsenille järjestämme satunnaisesti vertaistukitapaamisia, asiantuntijaluentoja, virkistyspäiviä ym. mukavaa. Teemme yhteistyötä muiden allergioiden parissa toimivien tahojen kanssa.

Käytämme sivustolla allergia-termiä sekä allergioista, että yliherkkyyksistä selkeyden vuoksi.. Allergialasten perheille nämä näyttäytyvät oireiltaan ja hoidoltaan samanlaisilta.

Liity jäseneksi