Allerginen ihottuma

Allerginen ihottuma voi olla kosketusihottumaa tai esimerkiksi jostakin ruoka-aineesta johtuvaa urtikariaa, ekseemaa, punotusta ja kutinaa. Pienten lasten ruoka-aineallergian yleisin oire on ihottuma. Lue lisää lasten ruoka-aineallergioiden Käypä hoito -suosituksesta.

Kosketusihottuma

Kosketuksesta johtuvan ihottuman aiheuttaa usein jokin hajuste tai kosmetiikan ainesosa. Myös pyykinpesuaine tai vaatteiden materiaali ja/tai väri, luonnonkumiallergia tai kosketus johonkin ruoka-aineeseen/kasviin voi aiheuttaa ihottumaa. Eläinkin voi aiheuttaa kosketusihottumaa, erityisesti syljen välityksellä eli lasta nuolaisemalla. Jos kosketuksesta johtuva ihottuma tulee nopeasti altistumisen jälkeen, syyllinen on yleensä helppo selvittää. Osa oireista tulee kuitenkin pitkälläkin viiveellä, jolloin selvittäminen voi olla hankalaa. Lue lisää kosketusihottumasta Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Atooppinen ihottuma

Atopialla tarkoitetaan taipumusta tuottaa tietynlaisia vasta-aineita (IgE) ympäristön tavallisia proteiineja kohtaan. Atoopikolla puolestaan tarkoitetaan henkilöä, jolla on taipumus atopiaan. Atoopikon iho reagoi tavallista herkemmin siihen kohdistuviin ärsykkeisiin mm. talvi-ilma, hikoilu, paine, mekaaninen ärsytys ja stressi voivat pahentaa oireita. Muita atooppisia sairauksia ihottuman lisäksi ovat mm. astma ja allergiat. 

Allerginen ihottuma 

Pienten lasten ruoka-aineallergiasta johtuva ihottuma voi olla samanlaista kuin atooppinen ihottuma. Näitä pidetään kuitenkin kahtena eri vaivana. Allerginen ihottuma voidaan todentaa parhaiten välttämis-altistuskokeilla. Joskus voidaan myös kokeilla, löydetäänkö aiheuttaja jonkun allergiatestin avulla. Lue lisää tutkimuksista.

Iho-oireiden hoito

Iho-oireita voidaan hoitaa välttämällä oireiden aiheuttajaa, mikäli se on mahdollista. Perushoitoon kuuluu myös ihon säännölliset pesut ja rasvaukset sopivilla voiteilla. Ihottumaa hoidetaan tarvittaessa myös erilaisilla kortisonivoiteilla kuuriluonteisesti ja kutinaa lievittämään käytetään myös allergialääkkeitä.