Allerginen nuha ja silmäoireet

Allergisen nuhan sekä silmäoireet tunnistaa useimmiten kutinasta, vuotamisesta ja aivastelusta, jotka ilmaantuvat aina jonkun tietyn allergeenin lähellä (esim. tietyn eläimen) tai vaikka siitepölyaikaan. 

Oireet voivat olla ympärivuotisia tai ajoittaisia ja ensisijaisena hoitona käytetään useimmiten silmätippoja ja nenäsuihkeita. Aiheuttajan toteamiseksi voidaan tehdä laboratoriotutkimuksina esimerkiksi ihopistokoe (Prick) tai verikokeena IgE-määritys, mutta usein toteamiseksi riittää oireen ilmaantuminen useammin saman allergeenin aikaan. Lue lisää allergiakokeista.

Lääkitys: 

Pienille lapsille voidaan käyttää vain lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta isommille löytyy kokeeksi lääkkeitä myös reseptivapaina apteekista. Mikäli hengitystieoireet ovat hankalia tai lääkitykselle on useammin tai pidempiaikaisesti tarvetta, kannattaa hakea resepti lääkäristä Kela-korvauksen saamiseksi. 

Ensisijainen lääkitys on useimmiten paikallisesti käytettävät silmätipat sekä nenäsuihkeet, ja tarvittaessa antihistamiinilääkitys (allergialääke, tabletti).