Astma

Astman oireita ovat uloshengityksen vinkuminen, uloshengityksen vaikeus, viikkoja kestänyt yskä, limaisuus ja huonontunut rasituksen sieto.

Rasituksen yhteydessä lapselle voi ilmaantua yskää ja hengitysvaikeutta sekä voi olla normaalia väsyneempi rasituksen jälkeen. Yskää ilmenee yleensä myös yöaikaan. Pieni lapsi saattaa yskiä riehakkaassa leikissä, nauraessa tai itkiessä. Lapsi tottuu oireisiin ja\noppii välttelemään tilanteita, joissa oireita ilmenee.

Astmaa sairastava reagoi herkästi erilaisiin ärsykkeisiin ja oireet pahenevat. Oireita pahentavat tekijät ovat tupakansavu, kylmä ilma, allergeenit (siitepöly, eläinpöly) tai katupöly. Joillakin lapsilla jännittäminen tai suuttumus voi pahentaa astmaoireita. Lue lisää astmasta.

Pienten lasten astma diagnosoidaan usein oirekuvauksen ja lääkekokeilujen avulla. Noin 4-5v ikäinen lapsi osaa jo puhaltaa kunnolla, joten hänelle voidaan suorittaa erilaisia puhalluskokeita astman todentamiseksi ja lääkityksen hoitovasteen selvittämiseksi. Lue lisää astmatutkimuksista.

Lääkitys

Astmaa lääkitään useimmiten säännöllisesti otettavilla hoitavilla lääkkeillä ja tarvittaessa käytettävillä avaavilla lääkkeillä. Hoitava lääke on tärkein astman hoidossa, sillä se hoitaa keuhkoputkien tulehdustilaa ja siten vähentää astman oireita. Avaava lääkitys on vain niihin hetkiin, jolloin astmaoireet pahenevat hoitavasta lääkityksestä huolimatta (esimerkiksi flunssan aikana tai altistuttaessa jollekin allergian aiheuttajalle, esimerkiksi naapurin koiralle).