Allergioiden selvittäminen

Allergian selvittäminen lähtee useimmiten vanhempien huolesta lapsen oireiden suhteen. 

Pienen lapsen allergiat

Vauvan ja taaperon allergiat ovat pääasiassa lähtöisin jostakin syödystä ruoka-aineesta. Oireiden aiheuttajan selvittäminen on hyvä aloittaa pitämällä ruokapäiväkirjaa ja oirepäiväkirjaa tai näiden yhdistelmää. Allergiaoireet voivat tulla välittömästi tai vaikka muutamien päivien kuluessa allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen nauttimisesta. Näin ollen päiväkirjat auttavat yhdistämään oireen ja aiheuttajan. Lue lisää ruoka- ja oirepäiväkirjoista.

Isomman lapsen allergiat

Isompien lasten yleisimmät allergian aiheuttajat ovat siitepölyt ja eläinpölyt, mutta toki myös ruoka-aineallergioita voi olla kaiken ikäisillä. Lapsi osaa jo paremmin sanoittaa oireitaan ja epäillä syitäkin niille, joten allergian selvittäminen on usein helpompaa kuin pienempien lasten allergioissa.

Allergiaepäily

Omatoimisten allergian selvittämisten lisäksi allergiaepäily tulee ottaa puheeksi terveydenhuollossa. Pienempien lasten kohdalla ensimmäinen yhteydenottopaikka on neuvola ja isommilla kouluterveydenhuolto tai terveyskeskuslääkäri. Jos lapsella on vakuutus tai kaivataan muuten nopeammin etenevää allergian selvittämistä, voidaan kääntyä suoraan yksityisen lastenlääkärin, allergialääkärin (lasten allergologi) tai suolisto-oireiden asiantuntijan eli lasten gastroenterologin puoleen.

Lääkäri selvittää ensin oireita kysellen ja tutkien lapsen tilannetta (tässä vaiheessa kannattaa ottaa mukaan mahdolliset ruokapäiväkirjat ja oirepäiväkirjat). Perustutkimusten jälkeen allergialääkäri useimmiten määrää jonkinlaisia allergiakokeita tehtäväksi. Tutkimusten jälkeen lääkäri voi todeta allergiat, tehdä tarvittavia todistuksia esimerkiksi päivähoitoon tai kouluun ja määrätä mahdollisesti lääkkeitä oireita lievittämään. Lue lisää allergiakokeista.