Lääkehoito

Usein allergioiden hoitamiseksi tarvitaan lääkehoitoa. Lääkäri voi määrätä jo pienelle vauvalle allergialääkkeitä, isommille lapsille voidaan joitakin allergialääkkeitä antaa jopa reseptivapaana.

Allergiaa hoidettaessa suositaan ensisijaisesti paikallisesti vaikuttavia lääkkeitä, kuten silmätippoja, nenäsuihkeita ja kortisonivoiteita. Astmankin ensisijainen lääkehoito on paikallisesti vaikuttavat lääkeinhalaatiot.

Usein paikallishoitojen lisäksi tarvitaan kuitenkin laajemminkin vaikuttavia lääkkeitä, kuten antihistamiineja. Niistä löytyy tippoina annosteltuja, nestemäisiä, suuhun sulavia ja erilaisia pillerimuotoisia vaihtoehtoja.

Mikäli allergia oireilee refluksin oireilla, voidaan tarvita avuksi myös happosalpaajia oireita helpottamaan. Toisaalta vaikeat allergia- ja astmaoireet vaativat joskus kuurimuotoisena kortisonia suun kautta annosteltuna.

Anafylaktisiin oireisiin on omat adrenaliini-injektorinsa, esimerkiksi Epipen. Lue lisää anafylaksiasta.

Isompien lasten kohdalla lääkehoitoa voidaan kokeilla itsenäisesti reseptivapailla lääkkeillä, mutta niihinkin kannattaa hakea lääkäriltä resepti mahdollisen kelakorvattavuuden ja vakuutuksen vuoksi.

Vauvojen ja pienten lasten lääkehoidosta päättää aina lääkäri!

Allergiaa lääkitään oireiden mukaan. Toisinaan allergialääkkeelle on tarvetta vain esimerkiksi koivun siitepölyaikaan, toisinaan allergialääkettä voi joutua käyttämään ympäri vuoden, useiden vuosien ajan. Mikäli on tiedossa tuleva altistus jollekin allergeenille, voidaan allergialääke ottaa käyttöön jo ennen altistumista allergeenille ja näin pienentää oireiden määrää tai jopa selvitä täysin ilman oireita. Allergialääke voidaan kuitenkin ottaa myös vasta oireiden alettua, mutta silloin oireiden helpottuminen voi viedä enemmän aikaa valmisteesta riippuen.

Astmaa lääkitään useimmiten säännöllisesti otettavilla hoitavilla lääkkeillä ja tarvittaessa käytettävillä avaavilla lääkkeillä. Hoitava lääke on tärkein astman hoidossa, sillä se hoitaa keuhkoputkien tulehdustilaa ja siten vähentää astman oireita. Avaava lääkitys on vain niihin hetkiin, jolloin astmaoireet pahenevat hoitavasta lääkityksestä huolimatta (esimerkiksi flunssan aikana tai altistuttaessa jollekin allergian aiheuttajalle, vaikka naapurin koiralle).