Välttämisruokavalio

Välttämisruokavaliota noudatetaan kotona, päivähoidossa/koulussa, harrastuksissa, arjessa, juhlassa, mummolassa, kummin luona jne. Lasten kohdalla aikuisten tulee olla tarkkoja välttämisruokavalion noudattamisesta, sillä etenkään pienet lapset eivät itse osaa luotettavasti kertoa, mitä voivat syödä ja mitä eivät, toisaalta he eivät myöskään osaa kertoa mahdollisista oireistaan.

Yleisimpiä välttämisruokavalioita ovat mm. maidoton, munaton, soijaton ja gluteeniton. Osalla lapsista voi olla useampiakin näistä yhtäaikaisesti. Tällaiseen tilanteeseen on allergiaperheissä jo varsi vakiintunut termi ”kaiketon”.

Maidoton ruokavalio ei saa sisältää

 • maitoa, piimää, kermaa, viiliä, jogurttia, voita
 • heraa, kaseiinia tms. maidon proteiineja
 • maidon ainesosia sisältävää kosmetiikkaa

Maito täytyy säädösten mukaan merkitä elintarvikkeisiin ns. omalla nimellään, eli siten, että voidaan tunnistaa helposti maidon ainesosaksi. Esimerkiksi ”heraproteiini (maidosta)”.

Munaton ruokavalio ei saa sisältää

 • kananmunaa
 • kananmunan valkuaista tai keltuaista
 • usein muidenkin lintujen munat voivat aiheuttaa oireita

Kananmuna täytyy säädösten mukaan merkitä elintarvikkeisiin ns. omalla nimellään, eli siten, että voidaan tunnistaa helposti kananmunan ainesosaksi. Esimerkiksi ”valkuainen (kananmunasta)”.

Soijaton ruokavalio ei saa sisältää

 • soijaa, soijaproteiinia
 • tofua, soijakastiketta, soijapapua, soijaöljyä jne.
 • soijalesitiini saattaa sopia osalle soija-allergisista, mutta ei läheskään kaikille

Soija täytyy säädösten mukaan\nmerkitä elintarvikkeisiin ns omalla nimellään, eli siten, että voidaan\ntunnistaa helposti soijan ainesosaksi. Esimerkiksi ”lesitiinii (soijasta)”.\n

Gluteeniton ruokavalio ei saa sisältää

 • gluteenia, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa
 • vehnää on mm. speltti, bulgur, durum, couscous, seitan, mannasuurimot ja grahamjauhot

Osalle gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevista käy gluteeniton kaura, gluteeniton vehnätärkkelys ja gluteeniton ohratärkkelys. Valtaosa gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevista on keliakiaa sairastavia.

Allergisille taas voi sopia joku/jotkut viljoista oli niissä gluteenia tai ei. Välttämisruokavaliota toteutettaessa on siis tärkeää tietää, onko kyse keliakiasta vai vilja-allergiasta jos on kyse vilja-allergiasta niin on selvitettävä mitkä viljat sopivat ja mitkä eivät.

Kaura, vehnä, ohra ja ruis täytyy säädösten mukaan merkitä ns. omilla nimillään, eli siten, että voidaan tunnistaa helposti. Esimerkiksi ”tärkkelys (vehnästä)”.

Välttämisruokavalio ja imetys

Joskus imeväisikäinen lapsi reagoi allergisesti äidinmaidon välityksellä jollekin ruoka-aineelle. Tämä on harvinaista, mutta mahdollista. Jos näin käy, voi äidin olla tarpeen aloittaa välttämisruokavalio, jota tässä tilanteessa kutsutaan imetysdieetiksi. Lue lisää allergisen imetyksestä.